Единството на властта?

Господин Цветанов отново намери повод да заяви, че съдиите и адвокатите забогатяват от липсата на законност, т.е. са част от организираната престъпност. Това прозвуча за пореден път като призив, всички да подкрепят полицията, да застанат на нейна страна в обявената „борба за отвоюване на държавата”. Единствено ниската правна култура и избуяващите низки страсти в обществото, които си представят силната ръка да смазва престъпността, позволяват подобни изказвания да бъдат приемани не просто безкритично, но дори с аплодисменти.

Възможно е вицепремиерът и вътрешен министър да си представя добрата държава като ситуация, в която прокуратурата (а заедно с нея следствието и полицията), съда и адвокатурата са заедно от едната страна в тази епична борба. Вероятно си представя, че е най-добре тези три страни на правната система да работят заедно, като, разбира се, най-вече се съобразяват с полицията. От другата страна, вероятно, ще остане престъпникът, но много по-вероятно безсилният гражданин, който няма да има нито защита, нито правосъдие. Защото и прокурорите (обвинителите), и адвокатите (защитниците) и съдиите (неутралният арбитър) ще действат заедно в услуга на полицията.

В демокрациите ясно са разграничени обвинението, защитата и неутралният съд. Аз предпочитам именно това разделение и независимост на трите страни. Сливането им има прецедент и обичайно го назоваваме като тоталитаризъм.

About Antony Todorov

Political scientist
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Единството на властта?

  1. Georgi Lazarov каза:

    Проблемът може би се крие в образователната система и по-специално във факта, че в НСА (Национална спортна академия) не се изучава политология. Вицепремиерът няма от къде да знае смисъла на демокрацията и разделението на властите.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.