За хомофобията в Пазарджик и другаде

Прокурорът от Пазарджик Стефан Янев е отказал на двама гей активисти да обяви за противозаконна наскоро приетата Наредба за обществения ред и сигурност в община Пазарджик, която забранява „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места“ (Вж. Mediapool: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=168771&srcpos=6). Нека засега оставим това с „друга ориентация“, защото ако не е само сексуална, то тогава каква друга се забранява? Може би, например, публичното изразяване на политическа ориентация в Пазарджик също е забранено? (ще трябва София или Пловдив да дават политическо убежище на пазарджиклии…)

Нека обаче се върнем към сексуалната ориентация и нейното публично демонстриране. Прокурорът Стефан Янев защитава забраната, но не спира дотук, а разгърнато обяснява, какво е туй „естествена“ и „противоестествена“ сексуална ориентация, като постановява, че правото е на страната на „естественото“. Според неговото разбиране това „естествено“ е свързано с „възпроизводството на човека“, следователно – единствено с хетеросексуалността. Оттам и нуждата от забрана за демонстрирането на хомосексуалност, квалифицирано от прокурора като „разврат“. Чудех се, дали не сме в 1960 г.

Тогава в повечето европейски страни хомосексуалистите са били третирани или като душевно болни, или като престъпници. Поради което, ако сексуалната им оирентация е станела публично достояние, освен лицемерното им публично осъждане, тези хора са рискували да попаднат или в клиника за душевно болни, или в затвора. Оттогава са изминали много години и европейските общества са разбрали, че хомосексуализмът не е нито болест, нито престъпление, поради което действалите векове наред забрани са премахнати.

Това, което наричаме гей паради, като публично демонстриране на хомосексуална ориентация, е стремеж да се преодолеят вековните предразсъдъци и остракиране на хомосексуалистите.  Това е много повече парад, а именно народен уличен празник, отколкото демонстрация на сексуална ориентация. Нещо като превръщане  в празник на дълго време забранявана и преследвана човешка практика. Вик към обществото, че хомосексуалните са нормални хора.

Прокурорът Стефан Янев, обаче, не третира хомосексуалните като „нормални хора“. За него те имат „противоестествена ориентация“. Тук само бих напомнил, че в човека всичко е културно, дори онова, които той продължава да си мисли, че е „естествено“. Няма нищо „естествено“ (т.е. природно) в хетеросексуалната ориентация, иначе ми е трудно да си представя, как мъжете и жените ще могат да живеят и работят един до друг, без непрекъснати „инциденти“. В практиките си сме подчинени на културата, на въобразени и възприети правила и норми, в които няма нищо естествено (те винаги са изкуствени, създадени от хората). Чак се упреквам от такъв дидактичен тон в този текст.

Наредбата на общината в Пазарджик е проява на хомофобия, а последното е от същия порядък като ксенофобията и расизма. Затова и трябва да бъде отменена. Но по-страшното е, че  именно прокурор, общественият защитник, адвокатът на държавата защитава такава наредба.

About Antony Todorov

Political scientist
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.