Кой има правото да дебатира?

Човешкият живот е кратък, затова съм си казал, че трябва да внимавам, с какво изпълват останалото ми време на този свят. Но понякога не мога да не реагирам. Особено, когато получавам „уроци по демокрация”.

По-надолу са два постинга от дискусия, организирана в електронния сайт на в-к „Капитал”, където бях поканен да изразя мнението си като експерт в дискусията за инициативата да бъде демонтиран паметника на Съветската армия в София. Дискусията е дълга и не може да се сведе до тези няколко постинга, но ги избрах, защото те са показателни. Разбрах, че да дискутират може само „правилни хора”, както и че „експерт” означава човек, който споделя твоето мнение. Човек се учи докато е жив!

„Валя:

Призовавам в-к Капитал да излезе с отговор на питането на ИК за демонтирането на паметника, как и защо избира експерти, които не са независими, както и да отговорите на запитването на Стоян Дерменджиев, член на ИК от миналата вечер.

В противен случай ще вземем мерки да се защитим от дискусия, в която гостите са съветници на президента.”

„Валя:

Здравейте, Люба Йорданова!

Обръщаме се към вас като модератор на дискусията във в-к „Капитал” – „Трябва ли да се демонтира паметника на съветската армия в София?”.

Инициативният комитет се оттегля от дискусията на този етап и няма да продължи да участва в нея.

Абсолютно против сме привличането на „независимия” експерт Антоний Тодоров, съветник на президента Г. Първанов по политическите послания. Абсолютно против сме политизирането на каузата ни за демонтиране на въпросния монумент. С привличането му като „независим“ експерт вестникът се опитва да провали тази гражданска инициатива, но ние не желаем да бъдем замесвани в подобна акция. Моля да отразите това на мястото, където в момента е основната теза от страна на инициативния комитет. Отделно ние ще имаме грижа да съобщим на всички свои съмишленици за скандалната намеса на политически фигури в този дебат и ще предприемем необходимите действия за осветляване и разгласяване на случая където и както сметнем за добре.

Очакваме отговор и бързо нанасяне на съответните корекции на сайта на дискусията, така че да е видно, че ИК се е оттеглил.

От името на ИК

Валентина Маринова

Заб.: Същото важи и за „независимия“ експерт Чавдар Стефанов, който ще коментира казуса с паметника на следващия ден, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, което не го прави експерт по най-новата българска история.”

Едно пояснение – винаги казвам и пиша публично неща, които са мое мнение и разбиране. Хората, които ме познават, знаят много добре това. А онези, които не ме познават, нека сами съдят.

Ето линк към дискусията:

http://www.capital.bg/interaktiv/debati/11_triabva_li_pametnikut_na_suvetskata_armiia_v_sofiia_da/1025669_antonii_todorov_politolog/

About Antony Todorov

Political scientist
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Кой има правото да дебатира?

 1. lilia каза:

  Отричам да давам съвети на президента. Поддържам контакт с определена личност и държа да продължа с тази персона.

  Харесвам

 2. Пламен С. Буланов каза:

  Не е ли естествено да се гледа подозрително на някой, който по една или друга причина е свързан с властта (па бил той съветник или министър), в случай че се иска от него независимо мнение…?

  Харесвам

  • Antony Todorov каза:

   Това е форум за дебат, могат да се изказват всички, дори министри. Впрочем, какво знаем за участниците, които са с никнейм? Патосът ми че, че дори една демократична инициатива не е предпазена от недемократично поведение, като например, да ограничава нечие прево на мнение.

   Харесвам

 3. Lyubomir Radev каза:

  Само с правилни хора дебат не става.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.