ДНК и етническа принадлежност

На 20 февруари 2011 . в централната информационна емисия на БНТ „По света и у нас” съобщиха, че съвършено нови обстоятелства (доказателства) по делото „Белнейски” преобръщат тезата на обвинението. От информацията става ясно, че нова българска методика за ДНК анализ, която никъде по света не се използва, позволява да се установи със сигурност, дали един или друг обвиняем принадлежи на определена етническа група. Дори разбрахме от интервюто с двамата експерти, автори на методиката, че това е помогнало и в друг случай да се установи, дали извършителят на престъплението е ром или българин. Ето и цитата от новините на БНТМ „Иван Иванов – бивш ръководител сектор „ДНК-анализ“ в НИИКК: – Ние решихме, че е възможно да имат и малко по-широко приложение, а именно да се използват тези й възможности да се определи евентуалната етническа принадлежност.”
(http://bnt.bg/bg/news/view/47416/u_hromozomite_izdavat_ubieca_v_deloto_belnejski)

Признавам, останах наистина смаян. Оказва се, че етническата принадлежност се установява с ДНК анализ. Досега бях убеден, а и така преподавах на моите студенти, че етническите различия са резултат на столетен културно-исторически процес, а самата индивидуална принадлежност, поне ако вярваме на действащите международноправни договори и произтичащите от тях стандарти, е следствие от индивидуално самоопределение. Очевидно ще трябва да променя схващанията си, а работещи на терена като Бенедикт Андерсон, Чарлс Тейлър, Анна Кръстева, Антонина Желязкова и много други, ще трябва да си посипят главите в пепел и да преосмислят теориите си. Значи етничността тече във вените ни, значи етническата принадлежност (най-важният й белег все пак е езикът) наследяваме биологично от нашите родители.

Предполагам, че методът може да продължи да се усъвършенства. С ДНК анализ ще разпознаваме и други, например опасни престъпници, извратени типове, корумпирани политици, а защо не и политически противници. „Нашите” ще разпознаваме генетически, „чуждите” ще отделяме по същия начин. Не знам защо, но това нещо ми напомня – Хана Арендт цитира документи, според които изборът на нови членове на SS е ставал с антропологични измервания, които установяват арийска принадлежност. Е, сега това може да става с по-достоверен метод – ДНК. Така много лесно ще установим и това, кой е „истински българин”, както и кой не е. Дали са успели да разберат това от „Атака” и други интересуващи се само от „истинските българи” организации?

Допускам все пак, че в съобщението има грешка, може би става дума за родова принадлежност (там очевидно има основание за ДНК връзка), защото в нашия език думата „род” има често и смисъла на „народ”, „нация”, „племе”. И все пак, много се надявам, по-нататъшните генетически изследвания и прочее ДНК техники да не дават нови оръжия за дискриминация, етническо прочистване, „расова хигиена” и други подобни проекти, които досега винаги са завършвали по един единствен начин. С камари от обезобразени трупове и с газови камери.

About Antony Todorov

Political scientist
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to ДНК и етническа принадлежност

 1. Hayrettin каза:

  A може да се окаже още по-полезен този метод за определяне на етническа принадлежност – ако се усъвършенства може да се определят политически противници (в БГ противник е враг), а защо не и да се предположат такива сложни явления като например един пожарникар да стане премиер. Предполага се, че работата му е да гаси пожари, но уви – виждаме, че само ги пали.
  А сега по-сериозно – методите на Хитлер за създаване на арийска раса донасят на Германия катастрофа. Германия още не може да се отърве от ролята си на мутант – политическо джудже и икономически гигант. А какво ли би донесло на малка страна като България? Не искам да мисля дори. Може пък тези големи специалисти по ДНК анализи да измислят и други глупости.

  Харесвам

 2. shannara каза:

  Излишно се тревожиш. Когато чуеш „нова българска методика за ДНК анализ, която никъде по света не се използва“ да знаеш, че става дума за някой учЕн, като онзи, който беше направил тестове на цели 5 мишки и беше открил лекарство срещу рак.

  Харесвам

 3. genefan каза:

  Не виждам защо не вярвате, че етническа пренадлежност може да се определи по ДНК.
  Доскоро това можеше да стане приблизително с анализ на хаплогрупите по права мъжка и женска линия.
  Сега вече става 100% с така наречения аутозомен тест. За хора, на които и двамата родители са от едно и също село или малък град това може да стане с точност 100км.
  Българските „точки“ на аутозомната карта се струпват един въху друг и са леко отдалечени от останалите балкански етноси, да не говорим за другите по света.

  Едни от най-далечните са татари и иранци, за родство с които ни пълнят главите напоследък. Всеки вече може сам да си направи такъв тест и да се види какъв е.
  Прочетете, например, тук:

  http://www.23andme.com

  Харесвам

  • Antony Todorov каза:

   Именно за това говорех – може да се определи родовата принадлежност, т.е. родството. Предстои да докажем, че днес родството съвпада с етническата група. Мисля, че в съвременния свят това отдавна не е така, защото етническите групи са все повече размесени, както, впрочем, и родовете. И какво, ако установя, че в кръвта ми (ДНК) има 30 процента българи, 20 процента турци, 10 процента руси, 5% татари или нещо такова. С какво това ме прави повече или по-малко българин. Обърнах внимание на това, че с този вид изследвания може да се злоупотребява, някой да реши, че вече ще може сигурно да квалифифица, кой какъв е. Затова предлагам, да се говори за родова, а не за етническа пренадлежност – последната е въпрос на културен избор.

   Харесвам

 4. Пламен Буланов каза:

  „Значи етничността тече във вените ни, значи етническата принадлежност (най-важният й белег все пак е езикът) наследяваме биологично от нашите родители.“
  Разбира се, че етническата принадлежност „тече във вените“ ни! Генотипа на етническите българи е различен от този на турците, циганите и пр. етноси, които живеят в България. Различен е също и от останалите европейски етноси. И това не се „среща“ само при нас… Така, например, внука на Сталин (който е артист или нещо такова в Русия) има доминиращ ген, който се среща предимно в Кавказ сред грузинци и осетинци… все пак дядо му е грузинец.
  А що се отнася до езика като най-важен белег на етноса, то тогава защо по БНТ има новини на „майчен език“…?

  Харесвам

  • Antony Todorov каза:

   Мисля, че трябва да различаваме етническа принадлежност от родова принадлежност. Малките етнически групи, които са затворени и обичайно се женят само в общността, често са много близки родово и тогава можем да намерим такава връзка „в гените им“. Както се разбра, всички човеци имаме също общ ген, произлязъл някъде от източна Африка. По въпроса за това, какво наследяваме и какво придобиваме има много дълъг спор, за да го съберем в няколко реда. Но по повод на „майчиния език“, със сигурност не го наследяваме по кръвен път – някое китайче, осиновено като бебе от англичани, ще има за майчин език английския, защото това ще усвои именно от майка си (тази, която го е осиновила и отгледала). Т.е. няма да има друг майчин език и ще го смятаме за англичанче.

   Харесвам

   • Пламен Буланов каза:

    Не става дума за родова принадлежност, не става дума и за затворени общности, които се женят изключително в рамките на своята общност (въпреки, че циганите се женят предимно в рамките на своята махала, селце, или там каквото, но и българите се женят предимно в рамките на своята си държава, т.е. и те (българите) живеят и се женят в „затворена общност“). Шестте милиона етнически българи в РБ със сигурност не принадлежат към един род. Със сигурност и 112-те млн. етнически руснаци в Руската федерация не са от един род. Различнте народи имат различно генетическо наследство, което показва различната история на същите (има скандинавски генотип, средиземноморски и пр.), защо отказвате да приемете това? 🙂
    А китайчето в Англия винаги ще си остане китайче в Англия, независимо кой се приема да му бъде родител… Може би в Америка не би било така, но пък и там няма народ в смисъла, който се приема в огромната част от Европа.

    Харесвам

 5. Ана Изворска каза:

  „Различнте народи имат различно генетическо наследство, което показва различната история на същите.“!!!
  Струва ми се, че подобни твърдения е опасно да бъдат изказани дори на шега, защото някой може да ги приеме сериозно. От подобна идея до етническо прочистване има само няколко крачки, съвсем очевидно.

  Харесвам

 6. iиван каза:

  Аз съм ром и наскоро си направих ДНК тест в My Heritage … изненадох се защото според тях съм 44,2% съм грък 4,1% италианец 1,3 %финландец 43,8%Южна Азия 6,6 % Близкия изток според вас за какъв да се смятам !? На половина съм европеец а другата азиатец !Не си знам хаплогрупата ,говоря на български ,мисля на български ,мечтая на български ,родината ми е България . дома ми е в България ..какъв съм според вас !? Дано тази прекрасна наука не се окаже ,новото оръжие на нацистите ,защото за мен няма значение какво ще покажат следващите изследвания и не ми пука ,само ,че за нещастие аз се чувствам българин а така наречените българи не ми позволяват да съм такъв !Това правилно ли е !!!!!????

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.