Странно и чудовищно

През 1918 г. Владимир Ленин публикува статия с такова име, макар и друг повод. Правя тази заемка, защото не намерих в яда си нищо друго, което някак си да съответства на новата ситуация в България.

Странно е да предложиш и избереш за шеф на ДАНС човек, който изглежда трябва да е „клиент“ на същата тази служба.

Странно е да обясниш, че предложението цели да предотврати заговор на икономически групировки за свалянето на правителството, когато вкарваш директно една такава групировка във властта.

Странно е да претендираш, че предишните управляващи от ГЕРБ са извършили много злоупотреби със специалните служби, а да направиш това назначение.

Странно е да кажеш, че няма други по-подходящи кандидати – някой почтен професионалист, например, ползващ се с добро име. Защо не и съдия?

Странно е да упорстваш с назначението, когато това предизвиква толкова бурната реакция на многобройни граждани, на разнородни граждани организации, на международни партньори. Сякаш имаш осигурената подкрепа не на една крехко и временно мнозинство, а на едно огромно мнозинство от избиратели.

Дотам ли се докара правителството?

Само че, би било много смешно, ако вече не е направо чудовищно.

Чудовищно е дори само да предложиш толкова оспорвана, толкова натоварена с негативни реакции фигура, която дори сам си заклеймявал.

Чудовищно е да правиш толкова радикална реформа в службите за сигурност, и да ги предадеш в ръцете на някой, който олицетворява (поне за общественото мнение) техния основен и очакван прицел – т.нар „мафия“.

Чудовищно е да не забележиш, че това назначение срива окончателно толкова крехкото очакване за нещо малко по-добро от управлението на Борисов-Цветанов. Дори не бих употребил сериозно и думата „доверие“.

Чудовищно е да се правиш, че такова назначение няма да разлюти цялото общество, включително и среди, които, ако и да не са били в твоя активна подкрепа, поне са били неутрално доброжелателни.

Чудовищно е да излъжеш толкова много очаквания.

Струва ми се, че вече няма никакъв полезен ход, след като нещата се оголиха до такава степен. След дългото време на постепенно и неотклонно самоубийство на повечето демократични партии в България, дойде ред БСП да погълне отровата доброволно, при това в голяма доза. Странно и чудовищно!

About Antony Todorov

Political scientist
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Странно и чудовищно

  1. орлин георгиев каза:

    Напълно подкрепям казаното. Много кратко, ясно и точно в целта. Жалко.

    Харесвам

  2. Нама как ,,БСП да погълне отровата доброволно, при това в голяма доза“ тъй като те разполагат със сравнително голяма и безкритична маса от симпатизанти.Дори и Адолф Хитлер да предложат за шеф на ДАНС…все едно ще е.

    Харесвам

  3. Fox каза:

    замести „странно“ с „нагло“ и ще се получи още по-добре 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.